Tuintips voor de maand oktober

05 oktober 2018

De herfst is inmiddels aangebroken en de eerste bladeren beginnen al te kleuren. In oktober zijn er nog diverse klusjes die je kunt doen in de tuin. Zo is dit de geschikte maand om planten te verplaatsen of om bloembollen te poten voor het voorjaar.

Snoeien
Ook in oktober zijn er bomen en struiken die je goed kunt snoeien, zoals takken van de beukenhaag die uitsteken, maar ook notenbomen en stamrozen. Knip bij de roos ook de bloemen weg die zijn uitgebloeid. 

Gazon 
Doordat de temperatuur van de grond wat hoger ligt dan in het voorjaar, kun je het gras nog goed maaien. Hierdoor kun je ook gelijk de vorming van mos voorkomen. Gooi gemaaid gras gelijk weg, zodat het gazon voldoende water en lucht krijgt.

Beplanting 
Oktober is een goede maand voor het verplaatsen van planten, of het opnieuw inrichten van de borders. Poot in deze maand ook bloembollen voor het voorjaar, zoals sneeuwklokjes, tulpen of blauwe druifjes. Wil je jouw tuin wat meer kleur geven in de herfst, dan zijn asters heel geschikt. Denk er ook aan om tijdens droog weer de planten nog steeds water te geven.

Vijver
Om te voorkomen dat er bladeren in je vijver vallen, kun je er een net overheen spannen. Bij kouder weer zullen de vissen zich minder laten zien. Hoe kouder het wordt, hoe dieper de vissen zich in de vijver bevinden. Is de temperatuur van het water nog boven de acht graden, dan kun je de vissen nog steeds eten blijven geven.