Duurzaam renoveren, zo doe je dat!

11 oktober 2018

Ben je van plan om binnenkort je huis te verbouwen? Dan is dit hét moment om na te denken over energiebesparende maatregelen. Met een energiezuinige woning draag je niet alleen een steentje bij aan het milieu, maar bespaar je jaarlijks ook veel geld. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Wij zetten er een aantal voor je op een rij.

1. Isolatie
Veel mensen gaan ervan uit dat hun woning goed geïsoleerd is of wordt. Toch zijn 3 van de 4 woningen in Nederland niet goed geïsoleerd. Heb je een verbouwing op de planning staan, begin dan met uitzoeken wat je nog kunt verbeteren aan de isolatie van je woning. Niet alleen het isoleren van de vloer, het dak en de spouwmuren bespaart geld, denk bijvoorbeeld ook aan isolerende kozijnen en driedubbelglas. Met goede isolatie valt de meeste winst te behalen.


2. Zonnepanelen
Zonnepanelen wekken op een duurzame manier energie op en zijn daarom een slimme investering. Check allereerst of je dak geschikt is voor zonnepanelen (dit kan online) en of de ligging voor voldoende zonuren zorgt. Is het antwoord op beide vragen ‘ja’, dan zijn zonnepanelen zonder twijfel een echte toevoeging. De winst van zonnepanelen is namelijk vergelijkbaar met een rente van 6% op een spaarrekening.


3. Zonneboilers
Zonneboilers zijn iets minder bekend, maar niet minder effectief. Een zonneboiler vangt zonlicht op en verwarmt daar water mee. In de zomer profiteer je hiermee van 100% duurzaam water. Combineer de zonneboiler met een combiketel of warmtepomp en geniet ook in de winter van heerlijk warm water. Niet geheel onbelangrijk, tot 2021 kun je subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt.


4. Duurzame verlichting
Met duurzame verlichting kun je op een relatief eenvoudige manier energie besparen. Je denkt misschien meteen aan spaarlampen, maar wist je dat LED verlichting nog zuiniger is? Bovendien wordt LED verlichting steeds betaalbaarder, waardoor de terugverdientijd daalt.